fredag 18 januari 2013

Second Life- är just vad namnet säger...


Jag läser en del bloggar, även om jag inte själv spottar ur mig en massa inlägg om SL's påstådda ofullkomlighet två gånger om dagen.
Det går inte att undvika den negativa, missnöjda tonen hos en del.
Klagomålen gäller allt ifrån molnavatarer till taskig teknik generellt, och framför allt ska man ironisera dom som faktiskt har funnit ett värde i ett vara i denna virtuella värld.
Det kanske kommer som en överraskning, men Second Life är just Ett Andra Liv.
Är man någorlunda tillfreds med sitt första liv så kan man se SL som en förlängning
av det. Om man har lite balans där så upptäcker man att det finns massor av möjligheter till att vara kreativ, att skapa, att upptäcka och göra saker som inte är möjligt i det första livet.
SL blir vad vi gör det till. Sitter man bara på häcken och kräver att bli underhållen, att bo gratis med gratis service och support är risken stor att man inte ser något positivt alls.
Teknik är inget som fungerar perfekt nånstans. Du har säkert varit med om att ditt internet lagt av helt plötsligt, eller att hastigheten helt oförklarligt sjunker ner till ett minimum...att tunnelbanan stannar...att ditt bostadsområde blir strömlöst...att bankomaten är stängd..men inte fasen bloggar man om det..
Vattenledningarna i det huset där jag bor är 40 år gamla..där har tekniken inte uppdaterats på ett tag.
Jag lever med alla dessa "brister" i första livet..men det gäller att göra det bästa av ens situation.
Jag gillar mitt första liv trots att de finns.
Likadant är det med Second Life.
Man får inte glömma bort att det är format av ett stort antal servrar belägna på andra sidan Atlanten. Massor av data skickas fram och tillbaks så fort man rör sig.
Om man fokuserar på det som SL faktiskt har att erbjuda, och faktiskt skapar nånting själv, så ser man att det är som en levande materia, och ganska likt de tekniska brister som det första livet har till vardags.
Vill man vara blåögd och tro att de andra virtuella världarna skulle vara en slags högteknologisk innovation, där man erbjuds sagolik prestanda, och utan ekonomisk satsning blir man nog ganska besviken efter ett tag.
Nej jag trivs i mina båda liv, är premiummedlem i SL och har fått bra och snabb support när jag har behövt det. Tack till Guy Linden. :)
Sluta gnäll och börja uppskatta SL innan er dåliga PR orsakar SL's nedläggning på riktigt. Vi andra njuter faktiskt av att kunna logga in och vara kreativa...

5 kommentarer:

 1. -Bara att hålla med Gittrika fullt ut!
  "Man får inte roligare än man gör sig" i andra livet heller!

  PS Kul att du är igång och bloggar igen, ska genast flytta din blogg från historiska bloggar till aktiva bloggar DS

  SvaraRadera
 2. Kram till Vanadis och Jändiii! :)

  SvaraRadera
 3. Jag har varit "gift" med SL i över fem år och tänker inte lämna det :) riktigt bra skrivet av dig Gittrika, jag förstår inte poängen att skriva "negativa" inlägg om Secondlife, det är ingen som tvingar någon att stanna i SL, så länge SL finns kvar låt oss njuta av det :) - Keep up the good work! Kram

  SvaraRadera
 4. Håller med Gittrika. Just att kombinera RL med SL (och tvärtom)berikar dem båda. För att inte glömma alla trevliga avatarer. Puss på er!

  SvaraRadera